Grote vraagtekens bij onderzoek naar verschillen in intelligentie tussen etnische groepen IQ TEST Nieuws

Grote vraagtekens bij het onderzoek van Richard Lynn waaruit bleek dat zwarte Afrikanen gemiddeld een lager IQ hebben dan westerlingen.  Studies van Wichters, Dolan, Borsboom en Van der Maas van de UvA ondermijnen wetenschappelijk racisme.

De Britse psycholoog Richard Lynn heeft sinds het begin van zijn wetenschappelijke carriëre het bestaan van verschillende intelligentieniveaus tussen etnische groepen en seksen verdedigd. Uit studies van Jelte Wicherts, Conor Dolan, Denny Borsboom en Han van der Maas van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen (FMG) van de Universiteit van Amsterdam en Jerry Carlson van de Universiteit van California (Riverside) blijkt nu echter dat het onderzoek van Lynn geen bewijs levert voor dergelijk wetenschappelijk racisme. Volgens hen rommelt het onderzoek van Lynn aan alle kanten.

Richard Lynn is door zijn bevindingen een controversieel persoon binnen de wetenschap. Desalniettemin werd hij aangehaald door onder meer Nobelprijswinnaar James Watson, en de auteurs van het niet onomstreden boek The Bell Curve –Intelligence and Class Structure in America van Richard Herrnstein en Charles Murray. In zijn boek IQ and the Wealth of Nations (2002) acht hij het bewezen dat zwarte Afrikanen gemiddeld dertig punten lager scoren op de IQ test dan hun blanke Westerse tijdgenoten. Mensen uit Aziatische landen hebben volgens Lynn ook een hoger IQ. De gemiddelde intelligentie, verklaart Lynn, zegt een heleboel over sociaal-economische omstandigheden van een land en de mate van onderontwikkeling. Dit deed Lynn er tevens toe bewegen zich uit te spreken tegen immigratie naar Groot-Brittannië uit Afrikaanse en Caribische landen en immigratie vanuit Azië wel te steunen.

Maar voor deze beweringen bestaat geen bewijs, aldus het onderzoek van Wicherts en zijn collega's. Zij onderzochten honderd gepubliceerde studies en concludeerden dat Lynn zijn data selectief heeft gekozen door hoogscorende zwarte Afrikanen buiten de beschouwing te laten. Bovendien tonen zij aan dat verschillende bevolkingsgroepen op basis van IQ-scores niet zomaar te vergelijken zijn. Deze onvergelijkbaarheid van scores was nog niet eerder op systematische wijze aangetoond. De komende tijd worden hun bevindingen gepubliceerd in de tijdschriften Intelligence, Personality and Individual Differences, en Learning and Individual Differences.

Bron : Folia

 
   « nieuwsoverzicht

Slim op de hoogte?

Volg ons op Twitter of Facebook voor het laatste IQ Test Nieuws door Intelligentietest.nl.

IQ Test Online

IQtest.dk

De gratis IQ test van Mensa Denemarken ...

Lees meer ....

De IQ Meter jr

De IQ Meter Junior is geschikt voor alle ...

Lees meer ....

De IQ-Meter

Vaak wordt er bij belangrijke ontmoetingen ...

Lees meer ....

Komt jouw test hier?

Suggestie voor een interessante gratis IQ ...

Lees meer ....
De gemiddelde krantenlezer kijkt nauwelijks meer op van ...
 
Er bestaan heel wat tests om het IQ te meten. Vaak kosten ...
 
Intelligentietest.nl

Meer dan 1.500.000 bezoekers gingen u voor en vonden de geschikte IQ test. Intelligentietest heeft de grootste verzameling (gratis) IQ Test / IQ Tests!