Hersenhelften werken samen bij gezichtsherkenning IQ TEST Nieuws

Linker- en rechterhersenhelft werken samen om vast te stellen of iets wel echt een gezicht is.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in Proceedings of the Royal Society B.

Hoeveel een object ook op een gezicht lijkt, het brein lijkt zich bijna nooit te vergissen of iets daadwerkelijk een gezicht is.

Dat de fusiform gyrus, een gebiedje dat zich onderaan de achterkant van de hersenen bevindt, betrokken was bij het maken van onderscheid tussen gezichtachtige structuren en echte gezichten was al bekend, maar hoe het dat deed was nog niet bekend.

Om dit te testen onderwierpen de onderzoekers vrijwilligers aan een hersenscan terwijl ze moesten kijken naar plaatjes die varieerden van afbeeldingen die niks op gezichten lijken, via bijna-gezichten tot echte gezichten.

Verrassend genoeg ontdekten de wetenschappers een verschillend patroon aan beide kanten van de hersenen. Aan de linkerkant bleek een graduele activering van de fusiform gyrus te zijn van niet-gezichten naar wel-gezichten.

Aan de rechterkant was er juist een hele harde grens: wel-gezichten leverden activiteit op, bij niet-gezichten gebeurde er niks in het hersengebied.

Daaruit concludeerden de onderzoekers dat de linkerhersenhelft eerst langzaam bekijkt hoe gezichtachtig een afbeelding is. Vervolgens maakt de rechterhelft de echte beslissing of hetgeen op de afbeelding daadwerkelijk een gezicht is, zo stellen de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers is het één van de eerste keren dat er een duidelijk verschillende functie is waargenomen van hetzelfde gebied in de twee hersenhelften.

Bron: nu.nl

 
   « nieuwsoverzicht

Slim op de hoogte?

Volg ons op Twitter of Facebook voor het laatste IQ Test Nieuws door Intelligentietest.nl.

IQ Test Online

IQtest.dk

De gratis IQ test van Mensa Denemarken ...

Lees meer ....

De IQ Meter jr

De IQ Meter Junior is geschikt voor alle ...

Lees meer ....

De IQ-Meter

Vaak wordt er bij belangrijke ontmoetingen ...

Lees meer ....

Komt jouw test hier?

Suggestie voor een interessante gratis IQ ...

Lees meer ....
De gemiddelde krantenlezer kijkt nauwelijks meer op van ...
 
Er bestaan heel wat tests om het IQ te meten. Vaak kosten ...
 
Intelligentietest.nl

Meer dan 1.500.000 bezoekers gingen u voor en vonden de geschikte IQ test. Intelligentietest heeft de grootste verzameling (gratis) IQ Test / IQ Tests!