8 gewoontes van intelligente mensen

Wat zijn de gewoontes van slimme mensen? Aan welke gebruiken, welk gedrag kan je intelligentie herkennen? Je hebt beroemdheden zoals Albert Einstein en Nikola Tesla wiens theorieën en uitvindingen we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Er zijn ook topsporters die mede dankzij hun intelligentie succesvol zijn. Zijn er bepaalde gewoontes waaraan je deze en andere intelligentie mensen kunt herkennen? We hebben hieronder 8 gewoontes die vaak worden geassocieerd met intelligentie op een rij gezet.

 

1. Continu leren en zich blijven ontwikkelen

Een reden waarom intelligente mensen vaak succesvol zijn, is omdat ze elk probleem zien als een mogelijkheid om te leren. Als er iets mislukt dan zijn ze blij met de nieuwe informatie in plaats van teleurgesteld omdat het niet ging zoals ze gehoopt hadden. Ze weten immers dat dingen in het leven vaak anders gaan dan je zou willen. Daarbij weten intelligente mensen heel goed dat fouten menselijk zijn en bij het leven horen. In plaats van teleurgesteld zijn, steken ze hun energie liever in het bedenken van een oplossing.

 

2. Zich concentreren en zich richten op één taak tegelijk

Intelligentie mensen kunnen zich heel erg focussen op het oplossen van een probleem. Hun omgeving zal dan vaak denken dat ze heel afwezig zijn of onbereikbaar zijn. Dat is dan ook de reden dat ze een verstrooide professor worden genoemd. Ze zijn dan zo gefocust op het oplossen van een vraagstuk dat ze alledaagse zaken even vergeten of links laten liggen.

 

3. Voorkeur voor intellectuele spelletjes

Intelligentie mensen zullen over het algemeen een voorkeur hebben voor spelletjes waarbij ze intellectueel uitgedaagd worden. Op hun mobiel spelen ze spelletjes waarbij ze moeten nadenken. Zoals sudoku, schaken of een ander spel waarbij je iets moet oplossen. En intelligentie mensen zullen niet snel een gokje wagen en als ze dat wel doen, dan bij voorkeur een spel als poker. Je kunt poker op elk moment van de dag in een online casino spelen. Hoewel je een beetje geluk nodig hebt, biedt poker ook een tal van uitdagende strategische beslissingen.

 

4. Reflectie en zelfanalyse

Wanneer je een hoge intelligentie hebt, trek je hoop dingen in twijfel. Slimme mensen nemen dus niet alles wat ze horen of zien aan als een feit. Kritisch denken is een belangrijke vaardigheid waarbij je zelf de conclusie trekt of je bepaalde informatie wilt aanvaarden. Mensen met een hoge intelligentie kunnen bronnen vanuit een kritisch oogpunt bekijken en wegen af welke informatie ze voor feiten aannemen. Het is dus helemaal niet slecht als je over het algemeen een sceptische houding hebt.

 

5. Gezonde voeding

Met gezonde voeding wordt eigenlijk vooral bedoeld dat intelligentie mensen over het algemeen geen voeding of drank nemen die slecht is voor de gezondheid. Slimme mensen zullen over het algemeen minder of geen drugs gebruiken, veel alcohol drinken of heel dik zijn. Het effect van alcoholisme of drugsgebruik op de hersen is bewezen slecht en zal de prestaties van het brein aantasten. Uiteraard zijn er slimme mensen die af en toe een feestje vieren of van een glaasje houden. Maar problematisch drugsgebruik, drink- of eetgedrag gaat niet samen met goed presterende hersenen.

 

6. Voldoende slaap

Slimme mensen weten als geen ander hoe belangrijk het is om je lichaam voldoende rust te geven. Daarom geven een hoge prioriteit aan het krijgen van voldoende slaap. Rust is belangrijk om gedurende de dag genoeg fysieke en mentale energie te hebben. Bovendien staan intelligente mensen vaak vroeg op zodat ze het meeste uit hun dag kunnen halen. Dit komt ook omdat het merendeel van de mensen in de ochtend het meest productief is.

 

7. Voldoende beweging

Naast een gevarieerd dieet en voldoende slaap is dagelijkse beweging een cruciaal onderdeel van een gezonde levensstijl. Intelligente mensen zijn zich hier goed bewust van en maken van bewegen of sporten een prioriteit. Je hoeft overigens niet elke dag een uur in de sportschool te zwoegen, een stevige middagwandeling is doorgaans goed genoeg. Het gaat er vooral om dat je door middel van beweging je hersenen activeert.

 

8. Vragen stellen en nieuwsgierig zijn

Intelligente mensen maken voldoende tijd vrij om hun interesses te verkennen. Wanneer ze dit doen geven ze hun nieuwsgierigheid de vrijheid om te ontwikkelen. Tijdens dit proces denken ze na en doen ze onderzoek, waardoor ze hun kennis uitbreiden. Bovendien is het belangrijk om je hersenen te voeden met onderwerpen en vaardigheden die het leuk vindt. Intelligente mensen zullen dus vragen blijven stellen en hun nieuwsgierigheid kent bijna geen grenzen. In de psychologie wordt dit kenmerk ook wel openheid voor ervaringen genoemd.

 

Bovenstaande gewoontes kunnen variëren van persoon tot persoon en realiseer je dat intelligentie niet alleen wordt bepaald door iemands gewoontes. Sterker nog, er zullen zeer intelligentie mensen zijn die zelfs slecht scoren op een of meer van bovenstaande kenmerken. Je kunt alleen maar stellen dat bovenstaande gewoontes over het algemeen vaker voorkomen bij intelligente mensen. Het hebben van deze gewoontes is dus geen garantie voor een hoge IQ-score.