Waarom moet je niet zeggen wat je IQ is?

Zet je jouw IQ op je CV?

Zet je jouw IQ-score op een curriculum vitae (CV)? Het antwoord is op deze vraag is heel eenvoudig. Nee. Maar het is wel verstandig om te laten zien over welke vormen van intelligentie je beschikt die relevant zijn voor de gewenste functie.

 

Waarom moet je niet zeggen wat je IQ is?

Waarom is het niet verstandig om te zeggen wat jouw IQ is? De ene IQ test is de andere IQ test niet. Er zijn veel verschillende IQ testen. Bij de ene IQ test wordt bijvoorbeeld je ruimtelijk inzicht gemeten en bij een andere IQ test wordt je score vergeleken met hoger opgeleiden waardoor een lagere score best wel goed is. Dus alleen een IQ-score zegt niet zo veel. Een werkgever zal vooral geïnteresseerd zijn of je over de juiste intelligentie beschikt. Voor het beroep van programmeur moet je bijvoorbeeld heel analytisch zijn terwijl een accountmanager over andere capaciteiten moet beschikken. Tot slot kan het communiceren van een IQ ook erg opschepperig overkomen en leidt het alleen maar tot jaloezie, afgunst of gefronste wenkbrauwen. Echt slimme mensen zullen daarom niet snel zeggen wat hun IQ is.

“Slimme mensen zeggen niet wat hun IQ is.”

 

Wat kun je bij een sollicitatie wel zeggen over jouw intelligentie?

Maar wat kun je in je CV of bij een sollicitatie dan wel zeggen over je intelligentie of IQ? Er zijn verschillende manieren om aan te geven over wat voor relevante intelligentie je beschikt.

 

Toon op basis van werkervaring en opleidingen jouw intelligentieniveau

Laat vooral zien, bijvoorbeeld door opgedane werkervaring of gevolgde opleidingen en trainingen, wat je kunt en prestaties zijn. Waardoor je aan een mogelijke werkgever laat zien dat je over het soort intelligentie beschikt voor het gevraagde werk.

 

Gebruik hobby’s om aan te geven wat voor soort vaardigheden jouw voorkeur hebben

Je kunt ook met hobby’s aangeven over een bepaald soort intelligentie te beschikken. Solliciteer je voor een beroep waarbij je veel moet analyseren? Wellicht heb je ook een hobby waarbij je analytisch moet zijn. Zoals een leesclub, schaken, denksporten of genealogie (familiegeschiedenis onderzoeken).

 

Laat anderen wat over jouw vaardigheden zeggen

Tot slot kun je anderen wat over jouw vaardigheden laten zeggen. Op LinkedIn kun je bijvoorbeeld collega’s vragen jou aan te bevelen. Zij kunnen dan aangeven over welke vaardigheden jij beschikt. Bijvoorbeeld vaardigheden die iets zeggen over je intelligentieniveau. Het komt toch een stuk betrouwbaarder over als iemand anders over jou zegt dat je heel analytisch bent dan dat je dat over jezelf zegt. Of doe een competentietest. Gebruik de uitslag hiervan om wat over jouw soft skills te zeggen.

 

Hulp nodig bij het maken van een CV?

Maar hoe maak je een mooi en goed CV? Een goed CV heeft een passende inhoud en vormgeving. Hoe je dit doet en waar je op moet letten kan je vinden CV maken. Na het lezen van dit artikel is een goed CV zo geregeld.