Assessment verpest

Assessment verknald. Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen?

Bij veel sollicitaties moet je een assessment maken. Maar wat als je een assessment verpest?  Waar kan dat aan liggen en wat kun je eraan doen? Bekijk de 5 mogelijke oorzaken en acties die je kunt ondernemen.

1. Niet genoeg geoefend, slecht voorbereid

Een assessment bestaat doorgaans uit verschillende onderdelen. Vaak moet je cognitieve capaciteitentests doen. Dit zijn IQ testen die proberen vast te stellen of je over de juiste intelligentie beschikt voor de gevraagde functie. Daarnaast moet je vaak persoonlijkheidstesten maken en een of meer rollenspellen doen. Als het goed is, wordt een assessment begeleidt door een psycholoog. Vooral het onderdeel met IQ testen kan je goed voorbereiden. Je moet dan wel weten wat voor soort IQ vragen je krijgt. Vaal zal een assessmentbureau aangeven wat voor soort IQ testen je gaat maken. Je kunt deze dan gericht oefenen. Dit kan aanzienlijk schelen in de uitslag. Zie ook de 5 tips om hoger te scoren op een IQ test. Je kan jezelf dus behoorlijk te kort doen als je niet oefent voor het onderdeel met IQ testen.

 

2. Slecht assessment of assessmentbureau

Maar een slechte score op een assessment hoeft niet altijd aan jezelf te liggen. Een negatieve score kan ook te wijten zijn aan een slecht assessmentbureau of kwalitatief slechte testen. Een goed assessment voldoet aan een aantal eisen. Zo moet een assessment worden afgenomen door een testpsycholoog, erkend door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Dit houdt in dat de psycholoog een Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) heeft. Daarnaast zijn de tests die gebruikt worden als het goed is beoordeeld door de COTAN. Dit is Commissie Testaangelegenheden Nederland van hetzelfde NIP, die de kwaliteit van psychologische testen meet. Samenvattend. Een assessment kun je pas echt vertrouwen of als goed bestempelen als deze aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

  1. Testen worden afgenomen onder begeleiding van een testpsycholoog
  2. De gebruikte testen zijn beoordeeld door de COTAN
  3. De gebruikte testen zijn als goed beoordeeld door diezelfde COTAN

De kans dat een assessment aan deze drie eisen voldoet is niet heel erg groot. Sterker nog. In een artikel in de Volkskrant constateert de COTAN dat maar liefst 85 procent (!) van de geregistreerde testen gebreken vertoont.

Moet je dan een assessment bij voorbaat weigeren of alleen maken als deze aan bovenstaande drie eisen voldoet? Dat is misschien iets te drastisch en je loopt daarbij het risico jezelf te kort te doen omdat je dan wellicht banen misloopt die erg goed bij je passen.  Maar pas wel op en wees gewaarschuwd. En mocht een assessment tegenvallen en voldoet een assessment niet aan de drie bovengenoemde criteria, neem jezelf dan in bescherming. Blokker de uitslag (zie punt 5) en/of beschouw deze als een willekeurige horoscoop die geen goed beeld van jou schetst. Volgende keer beter.

 

3. Faalangst

Assessments zijn spannend en er kan veel vanaf hangen. Ze kunnen daardoor veel druk opleveren en leiden tot stress. Bij te veel stress kunnen sommige mensen last krijgen van faalangst. Bij negatieve faalangst kan er een black-out optreden of kan je door angst voor een slecht resultaat zo getrest raken dat je slechter gaat presteren. Vooral de onderdelen met IQ testen zijn hier gevoelig voor. De behaalde resultaten kunnen dan (zwaar) onder jouw niveau zijn. Als het assessment onder begeleiding staat van een psycholoog, kan deze hier rekening mee houden. Maar omdat veel werkgevers niet met gerenommeerde assessmentbureaus werken, is het maar de vraag of dit kan en zelfs wenselijk is. Je loopt namelijk het risico dat een werkgever zonder psychologische achtergrond verkeerde conclusies gaat trekken. Had je last van faalangst en wordt er bij het assessment geen rekening mee gehouden? Beschouw dit dan als dikke pech. De kans dat je hier met terugwerkende kracht nog iets aan kan doen, is heel klein. Hopelijk heb je de volgende keer een assessment met een psycholoog die je hierin kan begeleiden of heb je het geluk dat je kan solliciteren zonder assessment met IQ testen.

 

4. Niet geschikt voor de functie

Het is natuurlijk de bedoeling dat een assessment doet wat deze moet doen. Namelijk vaststellen welke kandidaten het meest geschikt zijn voor de betreffende functie. En soms kan het wel eens gebeuren dat je om bepaalde redenen niet door de selectie komt en dus niet geschikt (genoeg) bent voor de functie. Dat kan aan veel verschillende zaken liggen. Denk daarbij aan de volgende redenen:

  • Je past niet bij de organisatie, het team of medewerkers
  • Je moet ver onder of boven je niveau werken
  • De werkzaamheden sluiten niet aan bij jouw persoonlijkheid
  • Er zijn andere kandidaten die nog beter zijn

Als blijkt dat je echt niet geschikt bent, dan is het maar goed dat dit wordt vastgesteld voordat je in dienst treedt. Want niemand wordt er gelukkig van om werk te doen wat niet bij hem of haar past of te werken in een omgeving waar men zich niet thuis voelt. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je eigenlijk best wel geschikt bent, maar dat andere kandidaten nog geschikter waren. In dat geval heb je dus pech gehad.

 

5. Wat kan je doen na een slechte uitslag?

Voordat je een assessment gaat doen, moet je eigenlijk al iets doen. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de uitslagen van testen en de bevindingen van het assessmentbureau eerst aan jou worden gegeven voordat deze naar de werkgever (opdrachtgever) gaan. Assessmentbureaus zijn doorgaans verplicht om de resultaten van het assessmentrapport en de testuitslagen aan jou te overleggen voordat deze aan de werkgever worden verstrekt. Dit wordt ook wel het blokkeringsrecht genoemd. Mochten de resultaten tegenvallen of herken je jezelf er niet in, dan kan je deze bespreken met het assessmentbureau. Het assessmentbureau mag de rapportage niet zonder jouw toestemming aan de opdrachtgever verstrekken. Vervolgens kan je wel of geen toestemming verlenen voor het verstrekken van het rapport. Als je dit blokkeert, loop je natuurlijk wel het risico niet aangenomen te worden. Maar waarschijnlijk was de kans daarop dan toch al heel klein.