5 tips om hoger te scoren op een IQ test

De meeste mensen moeten wel eens een IQ test maken. Vaak als onderdeel van een assessment. Bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je hoger scoort op een IQ test? Bekijk de 5 tips om hoger te scoren op een IQ test en voorkom dat je minder slim lijkt dan je bent. Zonder deze tips scoor je onnodig laag en doe je jezelf tekort.

 

1. Oefenen, oefenen & oefenen

2. Weest uitgerust

3. Beweeg van tevoren

4. Let op je eten en drinken

5. Geen afleiding

 

1. Oefenen, oefenen & oefenen

De belangrijkste tip en de grootste winst is te behalen door het oefenen van soortgelijke vragen. Je wordt er niet slimmer van maar je zal wel meer vragen sneller en correct beantwoorden. En dat kan in de uitslag al heel snel, heel veel uitmaken. Je kan door de juiste voorbereiding wel een standaarddeviatie hoger scoren. Qua IQ-scores betekent dat je dan in plaats van 100 een score van 115 hebt of 130 in plaats van 115.

 

Waarom scoor je hoger op een IQ test als je van tevoren oefent?

Er zijn twee belangrijke factoren waarom oefenen van IQ vragen een groot effect hebben. Herkenning en zelfvertrouwen.

I. Herkenning

Door van tevoren de juiste vragen te oefenen ben je beter voorbereid. Dit klinkt als een open deur en dat is het ook. Maar het is wel heel belangrijk. Als je nog nooit IQ testen hebt geoefend weet je niet wat je kunt verwachten en moet je al doende leren waardoor je veel tijd verspilt en onnodig veel fouten maakt.

Stel je krijgt bij een IQ test cijferreeksen. Als je deze al een keer hebt gemaakt, weet je dat het bij veel cijferreeksen niet om je rekenvaardigheid gaat maar om het zien van verbanden. Is een getal de optelsom van de vorige twee getallen? Is het derde getal de wortel van het eerste getal en het vierde getal de wortel van het tweede getal? Door te oefenen weet je dat er verschillende soorten cijferreeksen bestaan met verschillende oplossingsstrategieën. Hierdoor herken je sneller de oplossing en kan je meer cijferreeksen in een korte tijd correct beantwoorden.

Daarom is het voorafgaand aan een assessment of een IQ test heel belangrijk om te weten wat voor soort IQ testen er afgenomen gaan worden. Hoe beter je weet wat voor vragen je gaat krijgen, hoe gerichter je kunt oefenen. Aarzel ook niet om eventueel contact op te nemen met het assessmentbureau dat een IQ test afneemt en hiernaar te informeren. Het laat alleen maar zien dat je de test serieus neemt en kan voorkomen dat je jouw assessment verpest.

Het effect van oefenen is het grootst als je dit niet te ver van tevoren doet. Dus begin een week tot een paar dagen van tevoren met oefenen. Heel veel eerder heeft geen zin. Maar ga niet een uur voor de test nog oefenen. Want je moet ook alert en uitgerust zijn als je aan de IQ test begint (zie tip 2).

II. Zelfvertrouwen

Herkenning is goed voor je zelfvertrouwen. Als je de eerste vraag krijgt en je hebt dit type vraag geoefend, zal je sneller het juiste antwoord vinden en met meer vertrouwen de volgende vraag gaan beantwoorden. Door te oefenen weet je ook dat je het kunt en een bepaald niveau hebt. Dit geeft ook zelfvertrouwen waardoor je niet meteen in paniek hoeft te raken als je een bij een vraag het antwoord niet (meteen) weet.

 

2. Ben uitgerust

Wellicht herken je het wel. Aan het einde van de dag ben je vaak minder scherp en alert. Dit heeft ook consequenties voor jouw score op een IQ test. Als je moe bent, zal je minder goed presteren, wees daarom zo uitgerust mogelijk. Een goede nachtrust is om die reden ook erg belangrijk. Probeer de dagen voorafgaand aan een assessment of belangrijke IQ test goed te slapen. Meer info hierover vind je op 10 tips om beter te slapen. Mocht je vanwege de spanning of om een andere reden toch niet goed hebben kunnen slapen, zorg er dan voor dat je even uitrust voordat je de test maakt en haal een frisse neus voordat je begint, zie de volgende tip.

 

3. Beweeg van tevoren

Vlak voor het moment dat je een test gaat maken is het goed om even je benen te strekken. Het blijkt namelijk dat 30 minuten lopen er al voor zorgt dat je minder snel afgeleid bent en problemen makkelijker oplost. Dus je hoeft niet een topsporter te zijn of het lichaam van een atleet te hebben om te profiteren van matig intensieve beweging. Gewoon op je normale schoenen lopen in de stad of het park levert al effecten op voor je hersenen en beïnvloedt je brein positief. Heb je lang achter elkaar gewerkt, heb je meer dan een uur in de auto of trein gezeten, strek eerst even je benen en haal een frisse neus.

 

4. Let op je eten en drinken

Iedereen heeft wel eens van de lunch-dip of afterdinnerdip gehoord. Na een maaltijd kost het je moeite om wakker te blijven en zou je het liefst even gaan liggen op de bank. Het wordt daarom ook afgeraden om vlak voor een tentamen of het maken van een IQ test zwaar te tafelen. Zeker in combinatie met alcohol. Hierdoor zal je zeker minder goed presteren. Maar niet alle wetenschappers wijzen eten aan als oorzaak van een dip. Het kan ook te maken hebben met je biologische klok. Volgens deze theorie zijn we in de ochtend het meest alert. Het ideale moment dus voor het afnemen van een IQ test. Maar moet je toch in de middag een intelligentietest maken? Eet dan voor de zekerheid niet te zwaar en maak een middagwandelingetje, zie vorige punt, om je hersen te activeren.

 

5. Geen afleiding

Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid. Steeds meer mensen kunnen voor een assessment thuis IQ testen maken en hoeven niet meer te reizen naar een assessmentlocatie. Je moet dan inloggen op een website waar je de testen kunnen maken. Dit is eigenlijk ideaal. Want je kunt dan het perfecte moment kiezen om de testen maken. Op basis van de vorige tips kan je dan het beste in de loop van de ochtend (zie punt 4), na een korte wandeling (zie punt 3), na voldoende nachtrust (zie punt 2) en nadat je de voorafgaande dagen voldoende hebt kunnen oefenen (zie punt 1) de testen gaan maken. Om te voorkomen dat huisgenoten of kinderen je afleiden, kan je het beste een moment kiezen dat zij er niet zijn. Maar je kunt je huisgenoten ook instrueren. Zeg er wat van, zet de situatie naar je hand. Als dat niet kan, maak de test niet en wacht tot een moment waarop de situatie wel ideaal is.