Waarom worden IQ testen veel bij assessments gebruikt?

Als werkgevers mensen in dienst nemen, willen ze natuurlijk de beste kandidaten selecteren. IQ testen zijn hierbij een veelgebruikt selectiemiddel. Maar waarom eigenlijk? Hieronder staan de 3 belangrijkste redenen voor de populariteit van de IQ test bij een assessment.

 

Slimme mensen leren sneller

IQ of intelligentie zegt weinig over iemands persoonlijkheid. Toch worden IQ testen veel ingezet bij een assessment. Een assessment is een selectieprocedure die moet bepalen welke kandidaat een werkgever het beste kan aannemen. Bij vrijwel elk assessment worden, naast een interview, IQ testen bij kandidaten afgenomen.

Maar waarom zijn IQ testen zo populair bij het aannemen van personeel. De redenering hierachter is als volgt. Hoe slimmer een werknemer is, hoe sneller deze dingen leert en oppakt, hoe minder lang deze ingewerkt moet worden en hoe beter deze verschillende soorten werkzaamheden kan uitvoeren.

Maar zal iemand met een IQ van bijvoorbeeld 105 punten veel beter functioneren als winkelverkoper dan iemand met een IQ van 102? Alleen bij heel grote verschillen in IQ-scores bij functie waarbij intelligentie belangrijk kan zijn, is dit pas echt relevant.

 

Sommige functies vragen om een bepaald soort intelligentie

Een andere reden voor het gebruik van IQ testen bij assessments is dat een werkgever op zoek is naar mensen met een specifiek soort intelligentie. En er zijn zeker functies denkbaar waarbij een bepaalde soort van intelligentie heel relevant is om te hebben. Zoals bij onderstaande drie beroepen.

Luchtverkeersleider – ruimtelijk denken

Programmeur – analytisch denken

Copywriter – verbale intelligentie

Een programmeur moet logisch kunnen nadenken en een copywriter moet vooral verbaal intelligent en creatief zijn. Als een copywriter minder goed is in ruimtelijke intelligentie of een vak als wiskunde betekent dat niet dat deze persoon slechte teksten of artikelen schrijft. Andersom geldt hetzelfde voor een programmeur. Deze moet vooral logisch kunnen nadenken. Moet een programmeur dan ook een boeiend artikel over elk denkbaar onderwerp kunnen schrijven?

Maar IQ testen en het belang daarvan worden vaak ook overdreven. Hoe slim moet je zijn voor het werk als schoonmaker? En scoren de beste verkopers heel hoog op een IQ test of zijn andere vormen van intelligentie en eigenschappen voor het werk als verkoper niet veel belangrijker?

 

IQ testen zijn ideaal om te rangschikken

Tot slot zijn IQ testen heel populair omdat ze kandidaten kunnen rangschikken op basis van een score. Dit in tegenstelling tot een persoonlijkheidstesten waarbij er in principe geen goede of foute antwoorden zijn. Voor elke IQ test geldt, hoe meer vragen je goed beantwoordt, hoe hoger de score. En bij gelijke geschiktheid (qua opleiding, persoonlijkheid en werkervaring) zal een werkgever altijd de kandidaat kiezen die volgens de IQ test het slimst is.

Omdat werkgevers altijd zullen kiezen voor de slimste kandidaat is het verstandig om hiermee rekening te houden. Daarom is het bij een assessment zeer verstandig om je goed voor te bereiden op IQ testen. Probeer erachter te komen wat voor soort IQ testen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure en ga deze dan een paar dagen van tevoren oefenen. Want het blijkt dat het oefenen van IQ testen over het algemeen leidt tot hogere scores. Dit effect is weliswaar maar tijdelijk, maar dat maakt niet uit. Als jij niet oefent en andere kandidaten wel oefenen, maken zij meer kans op de baan. Heb je binnenkort een assessment? Kijk voor meer info op 5 tips om hoger te scoren op een IQ test of ga naar het overzicht met veelgebruikte IQ testen. Hier vind je uitleg en oefenvragen bij elk soort IQ test.