Creatieve intelligentie

Wat is creatieve intelligentie? Wanneer ben je zeer creatief? Creatieve intelligentie is een van de vele soorten intelligenties. Creatieve intelligentie bij mensen kan je op vier verschillende manieren herkennen. Sommige mensen hebben een rijke fantasie. Of ze zijn heel artistiek. Maar creativiteit kan ook betekenen dat iemand zeer vindingrijk is of open staat voor andere ideeën. Hieronder kan je zien wat deze vormen van creatieve intelligentie inhouden en bij welke beroepen je deze intelligentievorm vaak zult tegenkomen.

 

De 4 kenmerken van creatieve intelligentie

Open staan voor ideeën

Wanneer iemand open staat voor andere ideeën betekent dat deze persoon over het algemeen wat vooruitstrevender is. Psychologen noemen dit kenmerk openheid en is een van de vijf kenmerken uit de big five persoonlijkheidstheorie. Een lagere score op openheid betekent dat iemand behoudend en wat traditioneler is. Vooruitstrevende mensen zijn nieuwsgierig en staan open voor andere denkbeelden.

Beroepen: entrepreneur, journalist

Fantasievol

Je kent ze misschien wel. Mensen die de meeste vreemde fantasieën hebben. Vaak hebben een ze grote verbeeldingskracht en zijn ze heel origineel. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in teksten, foto’s of tijdens een gesprek.

Fantasievolle beroepen: reclamemaker, illustrator

Vindingrijk

Vindingrijkheid heeft te maken met inventiviteit. Kan iemand bijvoorbeeld een oplossing bedenken als zich een probleem voordoet? Dat kan een technisch probleem zijn maar ook een organisatorisch probleem. Vindingrijke mensen kunnen dingen bedenken waar andere mensen niet zo snel op komen.

Vindingrijke beroepen: ingenieur, storingsmonteur, crisismanager

Artistiek

Artistieke mensen zijn heel creatief en maken mooie dingen. Zoals schilderijen, beelden, films en video’s. Overigens wordt dit soms ook verward met hebben van een technische vaardigheid. Mensen vinden een schilderij bijvoorbeeld mooi omdat het zo knap geschilderd is of net echt lijkt. Maar dan is iemand gewoon heel goed in schilderen. Bij creatieve intelligentie gaat het er vooral om of iemand een origineel schilderij heeft bedacht en gemaakt.

Artistieke beroepen: kunstenaar, fotograaf

 

Wat is mijn creatieve intelligentie?

Hoe creatief ben jij? Met een IQ-test meet je vooral iemands vermogen tot logisch redeneren. Dit zegt niet zo veel over iemands creativiteit. Je kan naar bovenstaande vier vormen van creatieve intelligentie kijken en jezelf afvragen welke van deze vier op jou van toepassing zijn? Herken je jezelf in een van de omschrijvingen? Zijn er vrienden, collega’s of familieleden die jou vaker artistiek, fantasievol, vindingrijk of vooruitstrevend noemen of in soortgelijke termen beschrijven? De kans is dan erg groot dat je vrij creatief bent.

 

Test je creativiteit

In plaats van een IQ test kan je beter een persoonlijkheidstest maken om een indicatie van je creatieve intelligentie te krijgen. Met een Big Five persoonlijkheidstest kan je ontdekken hoe hoog je scoort op het kenmerk openheid. Dit is een goede indicator voor creativiteit. Want een hoge score op openheid betekent vaak ook dat iemand fantasievol, vindingrijk en artistiek is. Ontdek het zelf en doe de test.

Doe de test