10 beroepen waarvoor je heel slim moet zijn

Voor sommige beroepen moet je heel slim zijn. Deze beroepen vereisen een hoog niveau van analytisch denken in combinatie met een uitgebreide opleiding en veel specialistische kennis. Maar wat voor beroepen zijn dat? Bekijk hieronder 10 beroepen die alleen door zeer intelligentie mensen gedaan kunnen worden. Bij elke beroep kan je doorklikken voor meer informatie over de werkzaamheden, salaris en actuele vacatures.

 

1. Hoogleraar

Als hoogleraar moet je niet alleen uitblinken in een bepaald vakgebied. Je moet ook in staat zijn om complexe concepten en ideeën op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen. Daarnaast moet je als hoogleraar wetenschappelijk onderzoek doen en hierover publiceren.

2. Medisch specialist

Een medisch specialist heeft veel medische kennis en heeft geleerd deze kennis te gebruiken. Na een basisopleiding gaat een medisch specialist zich specialiseren tot bijvoorbeeld chirurg, internist, cardioloog of uroloog. Medische specialisten moeten dus lang studeren. En tijdens hun beroep moeten zij ervoor zorgen dat ze op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied.

3. Econometrist

Een econometrist is eigenlijk een econoom en wiskundige tegelijkertijd. De combinatie van economische kennis en het toepassen van wiskundige en statistische methoden gebruikt een econometrist om de economie te analyseren en te voorspellen.

4. Back-end programmeur

Een back-end programmeur is de programmeur van de software die niet zichtbaar is. Zij maken niet de buttons van een website, maar zorgen ervoor dat een website functioneert. Onder programmeurs worden zij wel gezien als de ontwikkelaars die het beste problemen kunnen oplossen. Ze zijn bijvoorbeeld de programmeurs die algoritmen en kunstmatige intelligentie ontwikkelen.

5. Natuurkundige

Een natuurkundige bestudeert het universum. Om dit te kunnen doen maakt een natuurkundige gebruik van complexe wiskundige modellen. Einstein was bijvoorbeeld een natuurkundige.

6. Wiskundige

Een wiskundige probeert patronen en wetmatigheden te ontdekken in getallen. Om bijvoorbeeld complexe problemen op te lossen op het gebied van bijvoorbeeld techniek, gezondheid of economie.

7. Huisarts

Een huisarts moet op medisch gebeid overal een beetje verstand hebben. Zodat ze de meeste medische vragen kunnen beantwoorden en medische problemen kunnen oplossen. Daarnaast moeten huisartsen ervoor zorgen dat ze p de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen op medisch gebied.

8. Advocaat

Een advocaat moet klanten helpen bij juridische vraagstukken. Dit vereist dat je als advocaat analytisch moet kunnen denken en een grondige kennis van de wet hebt. Ook moet je op de hoogte zijn van veranderingen in wetgeving.

9. Chemisch technoloog

Voor het maken van chemicaliën, brandstoffen, farmaceutische producten, voedsel, materialen en andere producten heb je een chemische technoloog nodig. Een chemisch technoloog heeft verstand van chemie, natuurkunde, wiskunde en techniek om te bedenken hoe je stoffen en producten maakt en controleert.

10. Ingenieur

Een ingenieur bedenkt dingen die er nog niet zijn en waarmee bepaalde werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Er zijn veel verschillende soorten ingenieurs die allemaal gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied. Zoals een lucht- en ruimtevaartingenieur of een software-ingenieur.

 

Kenmerken van beroepen waarvoor je intelligent moet zijn

De top 10 van beroepen waarvoor je slim moet zijn heeft een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Voor alle beroepen geldt dat je minimaal een hbo-opleiding moet hebben gevolgd. Voor sommige beroepen geldt zelfs dat je een universitaire opleiding moet hebben afgerond en daarna nog moet doorstuderen.

Bovendien geldt voor bijna alle slimme beroepen dat je moet bijleren en blijven studeren. Het zijn eigenlijk beroepen waarbij je constant moet nadenken en bijleren. Het zijn dus geen beroepen voor mensen die niet van lezen of studeren houden.

De top 10 van slimme beroepen bestaat overigens vooral uit beroepen die hoog scoren op een bepaalde intelligentiesoort; logisch redeneren. Er bestaan ook andere soorten intelligenties, zoals creatieve intelligentie of sociale intelligentie, die (ook) bij veel andere beroepen belangrijk of gewenst zijn.

En als je weet wat je wilt kan je actief op zoek gaan naar vacatures. Bijvoorbeeld via VacatureVizier.nl.