In welke kleur lijk je het slimst?

Met welke kleuren kom je slimmer over?

Welk signaal geef je af met kleuren? Heeft de kleur van je kleding bijvoorbeeld effect op je uitstraling? Lijk je verstandiger in een bepaalde kleur en in welke kleur lijk je het slimst? Ontdek waarom vooral zwart, grijs en blauw de kleuren zijn die worden gebruikt om superioriteit, macht en intelligentie uit te stralen.

 

Betekenis van kleuren

Kleuren hebben verschillende betekenissen en kunnen diverse associaties oproepen. Hieronder een kort overzicht van de verschillende kleuren en de gedachten die mensen bij deze kleuren hebben.

 • Rood: energie, passie en vuur.
 • Oranje: vreugde, zonneschijn en speels.
 • Geel: blijdschap, levendigheid en geluk.
 • Groen: vrolijkheid, optimisme, kracht, energie, creativiteit en toegankelijkheid.
 • Blauw: vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, kalmte, intelligentie, geloof en waarheid.
 • Paars: luxe, spiritualiteit, verbeelding en wijsheid.
 • Roze: tederheid, onschuld, romantiek en hoop.
 • Bruin: stabiel, natuurlijk, alledaags, solide, betrouwbaar, behoudend.
 • Zwart: mysterie, elegantie en kracht.
 • Wit: zuiverheid, eenvoud en onschuld.
 • Grijs: verfijnd, strak en georganiseerd.

De betekenis van kleuren is persoonlijk en ook cultuurgebonden. Dit blijkt bijvoorbeeld ook de manier waarop kleuren in talen worden genoemd. In verschillende talen worden de kleuren anders benoemd. In China wordt oranje bijvoorbeeld een sinaasappelkleur genoemd. En in sommige culturen is wit de kleur van rouw en niet zwart. In de westerse wereld roepen kleuren over het algemeen dezelfde sfeer op en kunnen ze bepaalde effecten hebben op mensen.

 

Welke kleur draag je als slim wilt lijken?

In de kleur zwart, grijs of blauw lijk je het slimst. Het is niet voor niks dat accountants, juristen, bankiers en politici vaak een blauw pak dragen. En hoe serieus zou een politicus genomen worden die geheel in het roze is gekleed? Of wat zouden mensen denken als ze geholpen worden door een notaris die gele kleding aanheeft?

Naast blauw dragen mensen die intelligent willen overkomen vaak ook grijze of zwarte kleding. Zwart absorbeert en is zelfverzekerd. Maar zwart is ook een kleur die verschillende emoties oproept. Aan de ene kant is het een mysterieuze kleur en daarom een geliefde kleur van kunstenaars, rebellerende tieners en punkers. Maar het is ook een serieuze kleur die waardigheid en aanzien geeft en daarom gebruikt wordt voor uniformen van politieagenten, advocaten en rechters. Zwart laat beroepshalve zien dat je wilskrachtig en vakbekwaam bent.

Grijs wordt vaak geassocieerd met saai. In het Nederlands bestaat er ook de uitdrukking ‘grijze muis’. Dat is iemand die saai en onopvallend is. Maar grijs is ook de kleur van strak, georganiseerd en van verfijnd en maakt daarmee een intelligente indruk. En bij sommige beroepen, diensten of producten is dat precies wat mensen wensen.

Kortom, wil je slim lijken en krachtig overkomen? Gebruik dan de kleuren blauw, zwart of grijs. Deze kleuren zorgen voor een intelligent en wijs imago. Uiteraard word je niet slimmer door het dragen of gebruiken van een bepaalde kleur. Maar het kiezen van bepaalde kleur kan wel slim zijn. Naast kleuren zijn er nog andere dingen waardoor je slimmer lijkt.