Hoe kom je slimmer over?

Bij een eerste indruk hebben mensen vaak al een beeld over je intelligentie. Dus zonder iets te zeggen of zonder dat mensen iets over je weten, maken mensen al een inschatting over je intelligentieniveau. Maar welke uiterlijke kenmerken bepalen nu hoe slim je overkomt? Zijn er met andere woorden bepaalde uiterlijke kenmerken waardoor je slimmer overkomt? Ontdek waar je op moet letten om slim te ogen.

 

Uiterlijke kenmerken waardoor je slimmer lijkt

 

Een blij gezicht

Blije gezichten werden als betrouwbaarder en competenter gezien. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van je voorkomen bij een online overleg zoals via Teams of Zoom. Neutrale gezichten, dus zonder glimlach, worden als minder betrouwbaar en slim ervaren. Wetenschappers van de Britse Durham Universiteit stelden dit vast met een onderzoek onder 167 onderzoeksparticipanten. Zij kregen beelden voorgeschoteld met de vraag: hoe kundig is de persoon op het scherm? Naast het feit dat een blij gezicht ervoor zocht dat je slimmer overkomt, waren en nog een paar andere interessante conclusies.

 

Vrouwen

Naast een blij gezicht blijken vrouwen ook als betrouwbaarder en competenter te worden beoordeeld. Dus vrouwen maken een slimmere indruk dan mannen. Hier kan je natuurlijk niet zo veel aan doen. Maar vrouwen komen intelligenter over dan mannen.

 

Achtergrond met boeken

Gelukkig, blijkt uit datzelfde onderzoek, zijn er ook kenmerken waar je wel invloed op hebt. Heb je een online overleg? Ga dan voor een boekenkast zitten. Mensen zullen meteen denken dat je heel belezen bent en daardoor vast een stuk slimmer zult zijn.

 

Planten in je huis

Naast boeken heeft een achtergrond of ruimte met planten ook een positieve invloed op je slimheidsimago. Het hebben van planten suggereert, volgens de onderzoekers, dat iemand betrouwbaar en verantwoordelijk is. Een geinige achtergrond, zoals een tropisch eiland, of een neutrale achtergrond kan je beter achterwege laten. Ook je woonkamer als achtergrond kan je beter vermijden. Hierdoor kom je minder betrouwbaar en slim over. Je kan het idee geven het gesprek niet serieus te nemen, wat niet zo slim is.

 

Brildragers

Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen met brillen als slimmer worden beoordeeld. Onderzoekers van de Universiteit van Groningen lieten zien dat mensen in de Westerse cultuur juist geneigd zijn om op brildragende politici te stemmen. Omdat deze wijzer en geleerder overkomen wat goede eigenschappen zijn voor een (politieke) leider.

 

Draag zwarte, grijze of blauwe kleding

Kledingkleur heeft ook invloed op de manier waarop mensen ons intelligentieniveau inschatten. In de kleur zwart, grijs of blauw lijk je het slimst. Het is niet voor niks dat politici, bestuurders, machthebbers vaak een blauw of zwart pak dragen.

 

Zet een bril op, kijk blij en ga voor een boekenkast zitten.

Conclusies uit eerste indrukken worden snel en spontaan getrokken. Video-achtergronden bij een online overleg hebben invloed op je jouw slimme imago. Achtergronden met planten en boeken geven een betrouwbare en slimme indruk. Terwijl achtergronden met een neutrale opmaak of gekke dingen consequent de laagste beoordelingen kregen. Blije gezichten werden als betrouwbaarder en competenter gezien, terwijl vrouwelijke gezichten ook als betrouwbaarder en competenter werden beoordeeld, ongeacht de achtergrond die ze gebruikten. Uit ander onderzoek dat brildragende mensen ook al slimmer worden gezien. En tot slot blijkt de kleur van je kleding ook invloed te hebben op je imago. Mensen in roze kleding worden, qua intelligentie, anders beoordeeld dan mensen in een zwart of blauw pak.Je wordt natuurlijk niet slim als je een bril opzet of voor een boekenkast gaat zitten. Wil je weten of slim bent? Lees dan het artikel 8 gewoontes van slimme mensen.