Slimmer dan gedacht

Om de zoveel tijd verschijnt er weer een onderzoek waaruit blijkt dat een bepaald soort vogel, zoogdier of ander levend organisme slimmer is dan gedacht. Lange tijd bleken we dus een vooroordeel over het intelligentieniveau van iets anders te hebben. Hieronder staan spraakmakende onderzoeken die waarschijnlijk ook jou doen verbazen. Bekijk bijvoorbeeld waarom goudvissen, geiten, varkens en inktvissen veel slimmer zijn dan velen van ons dachten.

 

Goudvissen zijn minder dom dan gedacht

Van goudvissen wordt wel beweerd dat ze een zeer kort geheugen hebben. Anders zouden ze het niet lang volhouden in hun vissenkom. Maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook goudvissen best wel slim zijn. Goudvissen hebben namelijk een prima geheugen én ze hebben tijdsbesef. Bij een experiment door psychologen van de Plymouth University konden goudvissen voedsel krijgen als ze een bepaalde hendel aanraakten. Dat hadden ze snel door. Toen kregen ze alleen voedsel als ze hendel op hetzelfde uur van elke dag aanraakten. Ook dat kregen ze door waarna ze alleen naar de hendel zwommen als het weer etenstijd was.

 

Geiten kunnen snel iets leren en lang onthouden

Geiten zijn behoorlijk slim, zo blijkt uit Engels onderzoek. Ze kunnen binnen twee minuten iets nieuws leren en dat vervolgens zeker tien maanden onthouden. Een mogelijk verklaring hiervoor is dat geiten vaak in barre omstandigheden weten te overleven.

 

Chimpansees zijn nog slimmer dan we al dachten

Chimpansees lijken veel op mensen en kunnen bijvoorbeeld goed samenwerken of maken gebruik van stenen en stoken om bij eten te komen. Amerikaanse onderzoekers hebben iets nieuws ontdekt: de dieren laten elkaar ook dingen zien die ze mooi of speciaal vinden. Net als mensen.

 

Varkens zijn ook behoorlijk slim

Varkens behoorden al tot de slimsten van het dierenrijk. Volgens onderzoekers hebben ze een intelligentieniveau van een driejarige peuter. En daar is nu een ontdekking bijgekomen. Varkens blijken ook gereedschap te kunnen gebruiken. De Amerikaanse ecologe Meredith Root-Bernstein bezocht in oktober 2015 een dierentuin in Parijs. Daar zag ze hoe een varken met haar snuit een tak oppakte en daarmee een gat maakte in de grond. Om een kuil te maken voor hun biggetjes. Vermoedelijk gebruiken wilde zwijnen ook stokken. Eerder ontdekten onderzoekers al dat deze varkenssoort stenen tegen schrikdraad duwen om te testen of er stroom op staat.

 

Inktvis slimmer dan gedacht

Australische wetenschappers hebben gezien hoe inktvissen lege en halve kokosnoten gebruiken. Als ze bijvoorbeeld twee halve kokosnoten vinden, stapelen ze deze op elkaar om ze vervolgens mee te nemen en als schild te gebruiken. Het dier is daarmee de eerste ongewervelde waarvan bekend is dat het gereedschap gebruikt. Ze doen dingen die je alleen verwachtte van zoogdieren en vogels.

 

Slangen nog slimmer dan gedacht

De meeste mensen kennen hem van tv-programma’s. Maar Freek Vonk is ook onderzoeker. Samen met collega wetenschapper Michael Richardson van Universiteit Leiden ontdekte hij dat sommige slangen nog slimmer zijn dan gedacht. Zo verandert het gif van de koningscobra telkens van samenstelling. Dit voorkomt dat zijn belangrijkste prooidieren resistent worden tegen zijn gif. En bij de tijgerpython werden genen ontdekt die ervoor zorgen dat bepaalde organen (hart, nieren, lever en dunne darmen) tijdelijk uitgezet worden om enorme beesten te kunnen verteren. Dat is nodig, omdat wurgslangen soms maar enkele malen per jaar eten.

 

Kwallen blijken toch te kunnen leren

Ondanks het feit dat kwallen geen brein hebben zoals dat van mensen of andere zoogdieren, zijn ze veel slimmer dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Tot nu toe dachten de meeste mensen dat kwallen zich vooral lieten meebewegen door de stroom en vooral reageerden door middel van aanraking. Wetenschappers ontdekten dat een bepaald soort kwal op kleine diertje jaagt en hierbij het vermogen heeft om van fouten te leren en zo het gedrag aan te passen. De kwal kan dus toch dingen onthouden en leren.

 

Heb je een suggestie voor iets dat slimmer is dan gedacht?

Bovenstaande overzicht laat zien dat er veel slimme dieren en andere organismen zijn. Ook laat het zien dat je onderscheid kan maken tussen verschillende vormen van intelligentie. Een dier kan bijvoorbeeld soms dingen die mensen niet kunnen en andersom. De lijst met slimmigheden is niet uitputtend. Heb je een suggestie voor iets dat slimmer is dan gedacht? Laat het ons weten en neem contact op We zullen deze toevoegen aan bovenstaande ‘onverwacht slim lijst’.