Erotische intelligentie

De beroemde Belgisch-Amerikaanse psychotherapeut Esther Perel introduceerde het begrip erotische intelligentie. Maar wat is erotische intelligentie, waar herken je het aan en kan je het leren?

 

Wat is erotische intelligentie en wanneer heb je het nodig?

De psycholoog Howard Gardner onderscheidt maar liefst 8 soorten intelligentie. Zoals verbale intelligentie, muzikale intelligentie en ruimtelijke intelligentie. Maar erotische of seksuele intelligentie zit hier niet bij. Esther Perel is diegene die dit soort intelligentie als eerste omschreef en er een boek over schreef; Erotische Intelligentie – Kun je verlangen naar iets wat je al hebt?

Volgens Perel heb je deze vorm van intelligentie nodig om in een veilige en stabiele relatie passie en begeerte blijvend te ervaren. Het is dus intelligentievorm die je nodig hebt in een vaste relatie. Net zoals je muzikale intelligentie nodig hebt als muzikant en ruimtelijke intelligentie als werktuigbouwkundige. Esther Perel stelt dat vaste relaties gevaarlijk zijn voor het blijven beleven van erotiek en seks.

Want in een vaste relatie kan de erotiek voorspelbaar worden of zelfs verdwijnen. Door de komst van kinderen, de vanzelfsprekendheid van de relatie en het feit dat de ander er altijd is of zal zijn. Partners doen daardoor bijvoorbeeld minder hun best om aantrekkelijk te zijn voor de ander of investeren niet meer in het samen ondernemen van leuke dingen of activiteiten.

Mensen met erotische intelligentie zijn in staat om hun relaties op het gebied van seks en erotiek spannend en interessant te houden. Volgens Perel kan iedereen aan zijn of haar erotische IQ werken en deze dus verhogen.

 

Hoe verhoog je je erotische intelligentie?

Hoe zorg je voor het vergroten van je vaardigheden op het gebied van erotiek en verleiding? Volgens Perel zijn het acties of gedragingen die binnen een vaste relatie voorkomen dat erotiek of seks saai wordt of zelfs verdwijnt.

Mensen met erotische intelligentie zien hun relatie als iets dat leeft, niet als een feit. Mensen met deze intelligentievorm realiseren zich dat een gezonde relatie niet inhoudt dat de ander een gegeven is. Maar iemand die je moet blijven verleiden. Dat kan op heel veel verschillende manieren en er is geen recept dat voor iedereen geschikt is. Sommige stellen hebben al genoeg aan een etentje of leuke activiteit buitenshuis. Maar sommige stellen maken het spannender en boeken een goedkoop hotel. Ze doen dan alsof ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Lees voor tips of inspiratie het boek van Esther Perel.