GRIT is belangrijker voor succes dan IQ

Niet je intelligentie maar je GRIT bepaalt of je succesvol zal zijn. De Amerikaanse psycholoog Angela Duckworth deed onderzoek naar factoren die bepalen of mensen succesvol zullen zijn. Uit haar onderzoek bleek dat niet de slimste, mooiste of meest getalenteerde mensen het succesvolst zijn maar mensen die beschikten over de GRIT factor. GRIT is dus belangrijker voor succes dan je IQ.

 

Wat is de GRIT factor?

Maar wat is dan de GRIT factor? GRIT is een term die niet letterlijk vertaald kan worden. De term klinkt in het Engels kort en krachtig. Het is een term die veel lijkt op Engelse woorden als grip (greep) en firm (stevig).

GRIT is een combinatie van doorzettingsvermogen en passie. Dus mensen die ergens gepassioneerd over zijn en die hun passie combineren met doorzettingsvermogen hebben een grote kans op succes. Het is dus vooral de combinatie van gedrevenheid en hartstocht. Doorzettingsvermogen zonder passie kan leiden tot zwoegen. En passie zonder doorzettingsvermogen leidt tot wispelturig of vlinderachtig gedrag.

Angela Duckworth en haar collega’s van de universiteit van Pennsylvania bedachten de term GRIT in hun onderzoek naar de factoren die bepaalden welke cadetten (militaire studenten) hun zware opleiding voltooiden. Cadetten met de GRIT factor hadden een grotere kans om hun opleiding te voltooien dan cadetten die bijvoorbeeld heel slim waren of over andere talenten beschikten.

Slimheid wordt in de westerse wereld vaak als de sleutel voor succes gezien. Bij assessments en sollicitaties worden er daarom heel vaak IQ testen afgenomen. Maar GRIT is volgens Duckworth veel belangrijker. En daar valt zeker wat voor te zeggen. Als je alleen al kijkt naar het gemiddeld IQ van opleidingsniveaus zullen veel mensen denken dat er grote verschillen zijn tussen studenten op bijvoorbeeld een universiteit en mensen met een middelbare beroepsopleiding. Maar statistisch gezien heeft bijna de helft van de mbo-studenten een IQ dat geschikt is voor een universitaire opleiding. Naast interesses zijn er kennelijk ook andere zaken die bepalen waarom de ene groep op een universiteit studeert en de andere groep een opleiding op middelbaar niveau volgt. Dat zou een GRIT factor kunnen zijn. Het toont in ieder geval aan dat IQ niet zaligmakend is en dat er veel andere kenmerken zijn die bepalen wat iemand doet.

 

Kan je de GRIT factor leren?

Zoals bij veel dingen competenties geldt, is de GRIT factor voor een deel erfelijk bepaald en kan je een deel leren. Iedereen kan ergens heel gepassioneerd over raken. Maar ben je vervolgens iemand die deze passie wil verwezenlijken, realiseren? Hiervoor dien je over een bepaalde vasthoudendheid te beschikken. Dit wordt ook wel zorgvuldigheid of ordelijkheid genoemd. Met deze persoonlijkheidstest kan je meten of je ordelijk bent. Ben je dat niet? Dan zijn er genoeg soft skill trainingen die je hierbij kunnen helpen.

 

 

GRIT is niet de voorspeller voor elk succes

Er zijn ook studies die kritiek hebben op de GRIT factor. GRIT wordt bepaald door iemands passie voor iets en doorzettingsvermogen om een droom echt waar te maken. Het kenmerk doorzettingsvermogen is een bestaand kenmerk uit de Big Five persoonlijkheidstheorie en wordt ook wel consciëntieusheid of ordelijkheid genoemd. Dit kenmerk is zeker belangrijk en veel werkgevers willen het liefst mensen in dienst hebben die hier hoog op scoren. Passie is als begrip veel moeilijker te meten en met onderzoek bijna niet te aan te tonen. Dit is dan ook een van de belangrijkste kritiekpunten op de GRIT theorie.

Duckworth relativeert zelf ook de bevindingen van haar studie. Want GRIT is volgens haar niet de niet de voorspeller van elk aspect van succes. Veel hangt af van je drijfveren en ook andere zaken zijn belangrijk. Zoals eerlijkheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid, nieuwsgierigheid en lef. Er is geen wondermiddel als het op succes aankomt. Het beste kan je, volgens Duckworth, ernaar streven om een veelzijdig mens te zijn.

Wil je meer weten over de GRIT factor? Lees dan Nederlandse vertaling van het boek ‘de grit factor’ van Duckworth.