Wat is de relatie tussen intelligentie en carrière?

Wat is de relatie tussen IQ en carrière. Hoe beïnvloedt intelligentie jouw beroepskeuze? Want het blijkt dat hoe hoger iemands opleidingsniveau is, hoe meer beroepen mogelijk zijn. Dit betekent echter niet dat je bij je loopbaankeuzes moet laten leiden door je score op een IQ test.

 

Hoe beïnvloedt IQ jouw beroepskeuze?

Het blijkt dat IQ en persoonlijkheid weinig met elkaar te maken hebben. Mensen die hoog scoren op een intelligentietest zijn niet altijd aardiger, gedrevener, klantvriendelijker of betrouwbaarder. Wel blijkt er een klein verband te bestaan tussen intellectualiteit, dingen willen onderzoeken en IQ. Toch heeft intelligentie zeker invloed op iemands beroepskeuze. Niet op het werk dat hij of zij leuk vindt maar wel op de opleidingen die mogelijk zijn en daarmee op wat je kunt worden.

 

Hoe hoger iemands opleidingsniveau, hoe meer beroepen mogelijk zijn

Er is een klein verband tussen IQ en carrière. Hoe intelligenter iemand is, hoe hoger het opleidingsniveau dat iemand kan volgen, hoe meer beroepen mogelijk zijn. Dit geldt zeker voor beroepen waarvoor je minimaal een universitaire opleiding moet hebben gevolgd. Denk aan beroepen als medisch specialist, advocaat en psychotherapeut. Dit zijn wel extreme voorbeelden. Voor veruit de meeste beroepen geldt dat je een middelbare opleiding moet hebben genoten. En door het opdoen van werkervaring kan iemand met een mbo-diploma vaak ook doorgroeien naar beroepen waarvoor doorgaans een opleiding op hoger niveau wordt gevraagd.

Benieuwd naar de beroepen per opleidingsniveau? Op Jobpersonality staan handige overzichten met beroepen per opleidingsniveau. Bekijk bijvoorbeeld alle beroepen zonder opleiding, alle mbo beroepenalle hbo beroepen en alle universitaire beroepen.

 

Laat je bij je loopbaan niet leiden door je score op een IQ test

IQ testen proberen iemands intelligentie te meten. Maar de ene IQ test is de andere IQ test niet. Ook bij assessments worden verschillende soorten IQ testen gebruikt. Dus je bent niet dom als je een assessment of IQ test met een tegenvallende score hebt gemaakt. Bij een andere IQ test of ander assessment had je wellicht een veel betere score gehad. Maar zelfs als je nooit hoog zult scoren op een IQ test, is dat geen reden om verdrietig te zijn. Want hoeveel hoogleraren, advocaten en burgermeesters hebben we nodig? En hoe hoog moet je IQ zijn als bedrijfsleider, accountmanager of zelfstandig hovenier? En is een hoogleraar gelukkiger dan een kapper? Veel belangrijker is dat je werk doet wat bij je past. Want alleen als je werk doet dat aansluit bij jouw drijfveren, interesses en persoonlijkheid zal je over het algemeen gelukkiger en succesvoller zijn.

Ben je benieuwd welke beroepen bij jouw interesses passen? Doe dan de beroepskeuzetest op Jobpersonality. Je zal zien dat er genoeg interessante beroepen zijn waarvoor je niet gestudeerd hoeft te hebben of hoogbegaafd moet zijn.