IQ en werk

Wat is de relatie tussen intelligentie en carrière?

Hoe beïnvloedt iemands intelligentie zijn of haar carrière? Of spelen andere factoren een grotere rol bij het maken van loopbaankeuzes en het hebben van werk? IQ heeft vooral invloed op het opleidingsniveau en de daarbij horende beroepen. Daarnaast worden IQ testen vaak gebruikt als selectiemiddel bij het aannemen van personeel.

 

Hoe beïnvloedt IQ jouw beroepskeuze?

Het blijkt dat IQ en persoonlijkheid weinig met elkaar te maken hebben. Mensen die hoog scoren op een intelligentietest zijn niet altijd aardiger, gedrevener, klantvriendelijker of betrouwbaarder. Wel blijkt er een klein verband te bestaan tussen intellectualiteit, dingen willen onderzoeken en IQ. Toch heeft intelligentie zeker invloed op iemands beroepskeuze. Niet op het werk dat hij of zij leuk vindt maar wel op de opleidingen die mogelijk zijn en daarmee op wat je kunt worden.

 

Hoe hoger iemands opleidingsniveau, hoe meer beroepen mogelijk zijn

Hoe intelligenter iemand is, hoe hoger het opleidingsniveau dat iemand kan volgen, hoe meer beroepen mogelijk zijn. Dit geldt zeker voor beroepen waarvoor je minimaal een universitaire opleiding moet hebben gevolgd. Denk aan beroepen als medisch specialist, advocaat en psychotherapeut. Dit zijn wel extreme voorbeelden. Voor veruit de meeste beroepen geldt dat je een middelbare opleiding moet hebben genoten. En door het opdoen van werkervaring kan iemand met een mbo-diploma vaak ook doorgroeien naar beroepen waarvoor doorgaans een opleiding op hoger niveau wordt gevraagd.

Benieuwd naar de beroepen per opleidingsniveau? Op Jobpersonality staan handige overzichten met beroepen per opleidingsniveau. Bekijk bijvoorbeeld alle beroepen zonder opleiding, alle mbo beroepenalle hbo beroepen en alle universitaire beroepen.

 

Waarom zijn IQ testen populair als selectiemiddel?

Als werkgevers mensen in dienst nemen, willen ze natuurlijk de beste kandidaten selecteren. IQ testen zijn hierbij een veelgebruikt selectiemiddel. Maar waarom eigenlijk? IQ zegt weinig over iemands persoonlijkheid. De redenering hierachter is als volgt. Hoe slimmer een werknemer is, hoe sneller deze dingen leert en oppakt, hoe minder lang deze ingewerkt moet worden en hoe beter deze verschillende soorten werkzaamheden kan uitvoeren. Daarnaast zijn er zeker functies denkbaar waarbij een bepaalde soort van intelligentie heel relevant is om te hebben. Zoals bij onderstaande drie beroepen.

  • Luchtverkeersleider – ruimtelijk denken
  • Programmeur – analytisch denken
  • Redacteur – verbale intelligentie

Maar IQ testen en het belang daarvan worden vaak ook erg overdreven. Hoe slim moet je zijn voor het werk als schoonmaker? En scoren de beste verkopers heel hoog op een IQ test of zijn andere vormen van intelligentie en eigenschappen wellicht veel belangrijker?

Toch zijn IQ testen heel populair en een vast onderdeel van een assessment. De belangrijkste reden hiervoor is dat IQ testen ideaal zijn als selectie-instrument. Want een IQ test rangordent mensen op basis van hun score. Dit in tegenstelling tot een persoonlijkheidstest, waarbij er in principe geen goede of foute antwoorden zijn. Hoe meer vragen je bij een intelligentietest goed beantwoordt, hoe hoger de score. En bij gelijke geschiktheid (qua opleiding, persoonlijkheid en werkervaring) zal een werkgever altijd de kandidaat kiezen die volgens de testen het slimst is.

Daarom is het bij een assessment zeer verstandig om je goed voor te bereiden op IQ testen. Probeer erachter te komen wat voor soort IQ testen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure en ga deze dan een paar dagen van tevoren oefenen. Want het blijkt dat het oefenen van IQ testen over het algemeen leidt tot hogere scores. Dit effect is weliswaar maar tijdelijk, maar dat maakt niet uit. Als jij niet oefent en andere kandidaten wel oefenen, maken zij meer kans op de baan. Kijk voor nog meer info op 5 tips om hoger te scoren op een IQ test.

 

 

Laat je bij je loopbaan niet leiden door je score op een IQ test

IQ testen proberen iemands intelligentie te meten. Maar de ene IQ test is de andere IQ test niet. Ook bij assessments worden verschillende soorten IQ testen gebruikt. Dus je bent niet dom als je een assessment of IQ test met een tegenvallende score hebt gemaakt. Bij een andere IQ test of ander assessment had je wellicht een veel betere score gehad. Maar zelfs als je nooit hoog zult scoren op een IQ test, is dat geen reden om verdrietig te zijn. Want hoeveel hoogleraren, advocaten en burgermeesters hebben we nodig? En hoe hoog moet je IQ zijn als bedrijfsleider, accountmanager of zelfstandig hovenier? En is een hoogleraar gelukkiger dan een kapper? Veel belangrijker is dat je werk doet wat bij je past. Want alleen als je werk doet dat aansluit bij jouw drijfveren, interesses en persoonlijkheid zal je over het algemeen gelukkiger en succesvoller zijn.

Ben je benieuwd welke beroepen bij jouw interesses passen? Doe dan de beroepskeuzetest op Jobpersonality. Je zal zien dat er genoeg interessante beroepen zijn waarvoor je niet gestudeerd hoeft te hebben of hoogbegaafd moet zijn.