Cognitieve flexibiliteit is belangrijker dan een hoog IQ

Mensen met een hoog IQ spreken erg tot verbeelding en slimheid wordt gezien als de ultieme eigenschap voor een succesvolle carrière. Maar volgens onderzoekers is cognitieve flexibiliteit uiteindelijk belangrijker dan een hoog IQ. Dat is goed nieuws voor mensen die gemiddeld slim zijn in termen van IQ maar wel over een flexibele geest beschikken. Op termijn is het belangrijker om flexibel te zijn en je kunnen te aanpassen.

 

Wat is cognitieve flexibiliteit precies?

Cognitieve flexibiliteit is de mentale vaardigheid om snel tussen verschillende concepten of taken te schakelen en te veranderen hoe je denkt over bepaalde situaties. Zeg maar het tegenovergesteld van dogmatisch of rechtlijnig zijn en vasthouden aan dat wat je gewend bent. Het is belangrijk omdat het ons in staat stelt om snel te reageren op veranderende omstandigheden en om creatief en probleemoplossend te denken. In de big five persoonlijkheidstheorie wordt dit ook wel openheid genoemd. En deze eigenschap hangt maar een klein beetje samen met intelligentie. Er zijn met andere worden bijna net zo veel slimme mensen die laag en hoog scoren op deze eigenschap.

 

Waarom is cognitieve flexibiliteit belangrijker dan intelligentie?

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en de Technische Universiteit van Nanyang stellen dat cognitieve flexibiliteit belangrijker is dan IQ omdat het ons in staat stelt om ons aan te passen aan nieuwe en uitdagende situaties, wat kan leiden tot succes op lange termijn. Bovendien kan het ons helpen om beter samen te werken met anderen en om ons te openen voor nieuwe ideeën en perspectieven.

Darwin: “Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.”

Charles Darwin zei het meer dan eeuw geleden ook al: “Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.” En tegenwoordig gaan de ontwikkelingen snel en zijn de uitdagingen zo groot dat deze uitspraak weer heel actueel is. Denk aan de recente coronacrisis of de robotisering van beroepen waardoor er veel banen gaan verdwijnen. Maar ook de klimaatveranderingen en energietransitie vraagt van mensen een grote flexibiliteit. Wie kan hier het beste mee omgaan? Wie kan zich het beste aanpassen? Dat zijn waarschijnlijk de mensen met een flexibele geest die niet per se heel slim zijn.

Wil je weten of je een flexibele geest hebt, doe dan de persoonlijkheidstest en kijk of je hoog scoort op het kenmerk openheid. Mocht je hier laag op scoren, geen probleem. Er zijn genoeg trainingen die je leren creatief te denken.